Problemen en vervanging uitlaat

Het uitlaatsysteem van uw oldtimer vervult een aantal belangrijke functies. De uitlaat voorkomt geluidshinder door het lawaai van de motor te dempen, verbetert de prestaties van de motor door de juiste tegendruk te bieden en vermindert de milieubelasting door via een chemische reactie schadelijke stoffen in onschadelijke om te zetten.

Om deze taken, naar behoren te kunnen vervullen is het belangrijk dat het uitlaatsysteem nauwkeurig volgens fabrieksspecificaties is samengesteld.

Het binnenwerk van een uitlaat

Het binnenwerk van een uitlaat is van doorslaggevend belang voor een juiste werking van een uitlaatsysteem. Indien het binnenwerk van de uitlaat niet correct is, zorgt het systeem voor een te hoge of te lage tegendruk. In beide gevallen levert dit schade aan kleppen, katalysatoren, lambdasensoren, bougies en overige motordelen. Het is daarom van groot belang dat alleen gehomologeerde uitlaatdelen worden gemonteerd want vooral op gebied van uitlaten worden nogal eens goedkope imitatieproducten aangeboden.

Vervanging bepaalde delen

De uitlaat is uit meerdere delen samengesteld zodat meestal niet het complete systeem dient te worden vervangen. Het meest kwetsbare deel is de achterste demper. Die kan wel eens met een stoeprand of verkeersdrempel in aanraking komen en is gevoeliger voor roest omdat er altijd condens in neerslaat die slecht verdampt door de relatief lage temperatuur in dit gedeelte.

Slijtage van de uitlaat

Korte ritten zorgen voor de meeste slijtage. De vereiste temperatuur voor een goede werking van de katalysator wordt pas bereikt na een vijftal kilometer constant rijden. Tot dat moment slaat er veel verzuurde condens neer in het systeem die het binnenwerk van de uitlaat aantast. Ook veelvuldig stoppen en optrekken of bij korte ritten en de motor veel aan- en uitzetten veroorzaken grote temperatuurverschillen en kunnen metaalmoeheid veroorzaken en de uitlaat aantasten.

"Als u een originele uitlaat of uitlaatgedeelte laat monteren weet u echt zeker dat deze aan alle voorwaarden voldoet om optimaal te functioneren."

Een uitgebreid aanbod van nieuwe wagens, tweedehands wagens, actiewagen en oldtimers.

Naar Auto

Degelijke bedrijfswageninrichtingen op maat voor alle types en merken van bedrijfswagens.

Naar Pro

Verkoop en service van milieuvriendelijke wagens: CNG-voertuigen met erkend keuringsstation, elektrische en plug-in hybrides.

Naar Eco

Wij houden van reizen en avontuur! Ontdek onze kampeerwagens en al onze reisaccessoires.

Naar Travel

Tavernier Zedelgem
Torhoutsesteenweg 191
8210 Zedelgem

info@tavernierzedelgem.be

T +32 (0)50 20 93 81
F +32 (0)50 20 08 71

Takeldienst 24/24
+32 (0)496 52 25 25

Maandag
8u-12u
13u15-18u
Dinsdag
8u-12u
13u15-18u
Woensdag
8u-12u
13u15-18u
Donderdag
8u-12u
13u15-18u
Vrijdag
8u-12u
13u15-18u
Zaterdag
8u-12u
13u30-17u
Werkplaats
9u-12u
Zondag
Gesloten
Gesloten
Inloggen  | Links | powered by duotix | fotografie Jürgen de Witte